В Інституті релігійних наук св. Томи Аквінського відбулося святкування на честь головного його покровителя

У суботу, 25 січня, в Інституті релігійних наук св. Томи Аквінського відбулося святкування на честь головного його покровителя.Свято зібрало студентів та слухачів Інституту, симпатиків св. Томи та приналежних до домініканської родини. Святкову Євхаристію очолив єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії Олександр Язловецький. Йому співслужили місцеві отці домініканці, а також гості – о. Войчех Сурувка ОР та о. Томаш Галушка ОР з Польщі.

У проповіді єпископ підкреслив, що св. Тома Аквінський вирізнявся послухом, смиренням, любов’ю до ближніх, хоча будь-хто інший на його місці міг би пишатись своїми науковими відкриттями та здібностями і мати іншу поставу. “Святий Тома Аквінський пізнавав Бога, через це пізнання більше Його любив, а наступним кроком було – наслідування Господа, Якого любив”, – підкреслив єпископ Язловецький, і до цього також заохотив присутніх.

Після Євхаристії відбулося продовження святкування. Для присутніх на святкуванні, можемо сказати, що сам Тома Аквінський, через отців, приготував подарунки. Спочатку було анонсовано видання нової книги одного з отців домініканців.

Про книгу, яка вийде на початку березня “Чому існує зло?” отця Мечислава Кромпця ОР розповіла Юлія Карпицька, редакторка видавництва “Кайрос”. Книга представляє томістичний погляд на походження зла. “Для нас, як для видавництва, важливі всі книги, які пов’язані зі св. Томою Аквінським”, – підкреслила редакторка видавництва.

Діяльність та особу отця Кромпця (1921-2008), який мав українське коріння (народився на Тернопільщині), представив о. Петро Балог ОР, який знав його особисто. “Це була людина неординарна та вольова, він вважається засновником Люблінської Філософської Школи”, – підкреслив домініканець. Це є перша книга о. Кромпця видана українською мовою.

Ще одним подарунком для слухачів стала лекція знавця історії Середньовіччя, який працює над середньовічними рукописами, вивчає наукове надбання та спадщину св. Томи Аквінського о. Томаша Галушки ОР з Кракова. Лекція “про походження потворності згідно з Томою Аквінським” представила два протилежних поняття: краса та потворність. Як зазначив сам професор – тема краси не є улюбленою серед томістів, бо вона виходить поза рамки категорій, струткур, а “томісти люблять конкретику”. Про красу святий писав не так багато, але не зважаючи на це, св. Тома вважається одним із найбільших теоретиків Середньовічної естетики. “Він говорив мало, але про все”, – підкреслив о. Галушка.

Нагадуємо, при Інституті діє Навчально-катехетичний Центр “Дерево Життя” у якому можна здобути знання з таких напрямків, як євангелізація-катехізація та сімейне консультування.

Аліна Петраускайте, КМЦ