ДЕКРЕТ ПРО ЗВЕРШЕННЯ БОГОСЛУЖІНЬ ПАСХАЛЬНОГО ТРИДЕННЯ 2020 РОКУ

Конгрегація божественного культу та дисципліни Таїнств

прот. N 153/20


Декрет під час COVID-19

У складний час, який переживаємо з приводу пандемії COVID-19, беручи до уваги перешкоду звершувати літургію спільнотою у храмі, як встановлено Єпископами для територій, що знаходяться в їхній компетенції, до цієї Конгрегації надійшли запити щодо прийдешніх Великодніх свят. З цього приводу Єпископам пропонуються загальні вказівки та деякі поради:

1 – Стосовно дати Пасхи. Пасха, серце літургійного року, це не свято як будь-яке інше: вона відзначається впродовж трьох днів (Пасхальне Тридення), їй передує Великий Піст та увінчує Зіслання Святого Духа – Великдень перенести не можна.

2 – Меса хризми. Беручи до уваги конкретні обставини в різних країнах, Єпископ має владу перенести її на пізнішу дату.

3 – Вказівки щодо Пасхального Тридення.
Там, де існують обмеження з боку цивільної та церковної влади, щодо Пасхального Тридення слід дотримуватися наступного.

Єпископи нададуть розпорядження, узгоджені з Конференцією Єпископів, аби в кафедральному храмі та в парафіяльних храмах – навіть без фізичної участі вірних – Єпископ і настоятелі парафій звершували літургійні таїнства Пасхального Тридення, повідомивши вірних про час початку, щоб вони могли долучитися молитвою у власних оселях. У цьому випадку допоміжними будуть засоби телекомунікації у прямій трансляції, не у записі.

Конференція Єпископів та окремі дієцезії нехай не занедбують приготування матеріалів, аби допомогти родинній та особистій молитві.

У Великий Четвер у кафедральних та парафіяльних храмах, наскільки це дозволяє реальна можливість (визначена компетентною владою), священики парафії можуть співслужити Месу Вечері Господньої; у цей день, винятково, усім священикам надається право звершити, у належному місці, Месу без вірних. Обряд омивання ніг, сам по собі факультативний, опускається. Після завершення Меси Вечері Господньої процесія опускається, а Пресвяте Таїнство зберігатиметься в кивоті. Священики, які не мають можливості звершити Месу, молитимуться натомість Вечірню (пор. Liturgia Horarum).

У Велику П’ятницю у кафедральних та парафіяльних храмах, наскільки це дозволяє реальна можливість (визначена компетентною владою), Єпископ/настоятель парафії звершує Літургію Господніх Страстей. До Молитви вірних Єпископ-ординарій нехай подбає додати особливу інтенцію за хворих, за померлих і за тих, хто опинився у ситуації розгубленості (див. Missale Romanum, стор. 314, н. 13).

Великодня Неділя. Пасхальну Вігілію служать лише в кафедральних та парафіяльних храмах, наскільки це дозволяє реальна можливість (визначена компетентною владою). На “Початку вігілії чи Літургії світла” пропускається розпалювання вогню, запалюється пасхал та, опустивши процесію, виголошується Великоднє послання (Exsultet). Після того наступає “Літургія слова”. Під час “Літургії Хрещення” відбувається лише оновлення обітниць Хрещення (див. Missale Romanum, стор. 371, н. 55). Далі “Євхаристійна Літургія”.

Усі ті, хто жодним чином не може долучитися до Пасхальної вігілії, яка звершується у храмі, нехай моляться Годину читань, вказану на Неділю Великодня (див. Liturgia Horarum).

Щодо монастирів, семінарій, релігійних спільнот, рішення залишається за Єпископом-ординарієм.
Прояви народної побожності та процесії, які збагачують дні Великого тижня та Пасхального Тридення, за розсудом Єпископа-ординарія, можуть бути перенесені на інші слушні дні, як наприклад, 14 та 15 вересня.

З доручення Верховного Понтифіка, лише на 2020 рік.

Дано у Конгрегації Божественного культу та дисципліни таїнств, 19 березня 2020 року, в урочистість св. Йосифа, Покровителя Вселенської Церкви.

Робер Кардинал Сара – префект
Архієпископ Артур Рош – секретар

Джерело: Комісія у справах літургії Конференції єпископату РКЦ в Україні