Звернення Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України з приводу 85-тої роковини Дня пам`яті жертв Голодоморів

«Від мору, голоду, вогню і війни врятуй нас, Господи!». Цими словами звертаємося до Бога як спільнота Церкви, яка носить у своїй пам’яті події Великого Голоду. Кричуща несправедливість, якої зазнали мешканці України наповнює нас страхом та неспокоєм, щоб вже ніколи ані в Україні, ані в світі не повторилися такі прояви ненависті, що ведуть до голодної смерті мільйонів людей. Тому в єдності з усім Народом взиваємо до Бога, щоб зберіг нас від нещастя голоду та про спокійні часи для всіх.

В цей особливий день, коли затримуємося над могилами заморених голодом мешканців України, не поділяючи їх за віросповіданням чи національністю, але вбачаючи у всіх них страждаючу спільноту, заносимо благальну молитву про дар спасіння: «Вічне спочивання дай їм, Господи! І світло віковічне нехай їм світить! Нехай спочивають у вічному мирі. Амінь».

Заохочую всіх до молитви в парафіяльних спільнотах, а особливо до спільної молитви в родинах. Нехай 85-та річниця Голодомору стане днем молитви родин за родину, живих за заморених голодом, щоб Бог змилувався над долею всіх нас, обдарував померлих вічним життям, а нас, живих, своїм благословенням.

Львів, 24.11.2018 

Архієпископ Мечислав Мокшицький

Голова Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України