Новий випуск журналу «VERBUM» – про катехизм Католицької церкви

Катехизм Католицької Церкви з нами уже понад чверть століття.Дискусії, які досі точаться довкола нього, підказують, що це не зовсім простий текст. У новому номері журналу «Verbum» автори розмірковують про те, що таке катехизм і катехизація й навіщо вони.

Минуло вже 26 років від публікації Катехизму Католицької Церкви. Про історію катехизмів пише Олексій Браславець. Особисто для нього вона розпочалася 1987 року – тоді з рук київського священика Яна Крапана він отримав свій перший катехизм, самвидавно надрукований на цигарковому папері. Проте велика історія катехизму як тексту, що містить основні істини віри, сягає часів Тридентського собору й навіть глибше: уже від початків християнства Церква по-різному намагалась узагальнити досвід передання віри.

Катехизм – це книжка, яку непросто читати. Про те, як братися за нього, щоб не знеохотитися після перших сторінок, говорить у розмові з «Verbum» отець Павел Клімчак OP, ректор краківської Філософсько-теологічної колегії Ордену Проповідників. Як досвідчений викладач догматики, він показує, чому такі книжки досі актуальні.

Отець Войчех Сурувка OP показує зв’язок, який єднає Катехизм Католицької Церкви зі спадком ІІ Ватиканського собору. Утілення в життя соборних постанов означало, що потрібно не тільки звернутися до проблеми їхньої рецепції, а й створити новий інструмент для передання віри. Якщо християнство хоче вийти поза європейське культурне коло та звершити «стрибок» до світової Церкви, йому потрібне нове знаряддя для євангелізації й катехизації. Цим знаряддям якраз і став Катехизм, який показує, що катехизація – це не просто урок релігії, а процес увіходження у взаємини з Ісусом Христом.

Нарешті, Ірина Максименко з перспективи багатого досвіду роботи в Навчально-катехизаційному центрі при Інституті святого Томи Аквінського в Києві ділиться роздумами про те, чим сьогодні може бути катехизація. Відповідь на запитання про те, навіщо катехизувати, можна знайти, придивившись до педагогіки віри. Виховання особистості у вірі – це й формація, і свідчення Слова, і навчальний процес, і творчий обмін. Так підходячи до справи, ми помічаємо, що справжня християнська катехизація сприяє розвитку як того, для кого вона, так і того, хто її проводить.

«Verbum» – це один із проектів Інституту святого Томи Аквінського, який уже понад 25 років діє в Києві. Його працівники й вихованці вирішили запропонувати нову платформу в інтернет-просторі для того, щоб говорити про довколишню реальність із перспективи віри.
Редакція журналу прагне не тільки описувати, а й формувати релігійність ХХІ століття – свідому, зрілу, духовно поглиблену, відкриту до зустрічі з довколишнім світом і соціально заангажовану. Таку релігійність, яка ґрунтована на тисячолітній традиції Церкви й готова до зустрічі з сучасністю.
У першому випуску журналу «Verbum» – роздуми про читання від хороших людей. Тарас Лютий розповідає про смаки (а ще запахи й дотики) читання; Роман Веретельник – про Гутенберга й читацьке сьогодення; Галина Глодзь описує (ніяк не апокаліптичні) перспективи читання в цифрову епоху. На десерт – гарний і трошки глузливий текст про католицьких авторів і читачів від Фланнері О’Коннор. Читайте, смакуйте, долучайтеся до розмови.
Сайт: 
verbum.com.ua
Facebook: 
verbum.dominican