Інавгурація різдвяних символів, встановлених на площі Святого Петра

Ввечері, 7 грудня 2018 р., відбулася інавгурація різдвяних символів, встановлених на площі Святого Петра: піщаного вертепу, виконаного згідно з традицією піщаних скульптур з Єзоло, та ялинки, що прибула з Доломітових Альп.

Папа Франциск подякував жертводавцям за різдвяну ялинку та вертеп, які цього року прикрасили площу Святого Петра, та нагадав про їхнє символічне значення в контексті приходу Божого Сина в наш світ.

Про це повідомляють Новини з Ватикану.

«Вітаю вас і з великою вдячністю приймаю дарунки, які ви прийшли скласти: різдвяну ялинку та вертеп, уже споряджені на площі Святого Петра. Їх матимуть нагоду побачити численні паломники з усіх куточків світу», – розпочав промову Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 7 грудня 2018 року, жертводавців, які зробили Апостольській Столиці різдвяні дарунки для прикрашання площі святого Петра. Паломники з Єзоло й Порденоне прибули до Ватикану на урочистість інавгурації вертепу й засвічення ялинки, що відбулася згодом увечері. Папа подякував кожному, хто долучився до цих дарунків, зокрема Патріархові Венеції та єпископові Конкордії-Порденоме.

Два знаки, що вказують на Різдво

Різдвяна ялинка та вертеп – це два знаки, які розповідають про Різдво й допомагають споглядати Таємницю Бога, Який став людиною, щоб бути поряд із кожною особою. Різдвяна ялинка світлом нагадує про те, що Ісус Христос – це світло душі, яке проганяє темряву ворожнечі та створює місце для прощення. 20-метрова ялинка, привезена з Кансільйо, що в північно-східному регіоні Італії, нагадує про Бога, Який через народження Сина принизив Себе самого, ставши чоловіком, аби піднести людину до Себе, підвести її з егоїзму та гріха. Божий Син приймає на Себе людську природу, щоби зробити людину учасником Своєї божественної й нетлінної природи.

Символ вертепу

Вертеп, який цього року прикрасив центральну площу Ватикану, виготовлений із єзольського піску. За словами Папи, пісок – це простий і вбогий матеріал, що вказує на применшення Бога в Таїнстві Воплочення у Вифлеємі.

Може здаватися, що це применшення суперечить величі Бога, однак ні, адже воно є свободою. Хто малий у євангельському значенні, той не лише легкий, а й вільний від прагнення показати себе перед іншими та від бажання успіху; той схожий на дитину щирістю і спонтанністю. «Усі ми покликані бути вільними перед Богом, мати свободу, як дитина перед батьком», – наголосив Папа. Ісус Христос, Якого ми кладемо у ясла, є Божим Сином і нашим Спасителем, святим в убогості, применшенні, простоті й покорі.

Плоди Різдва

Папа побажав, щоб різдвяна ялинка та вертеп, ці прекрасні символи Різдва, принесли в родини й у місця зустрічей відбиток світла та ніжності Господа Бога, аби допомогли усім по-справжньому пережити свято. І щоб кожен із нас, споглядаючи Дитятко Ісуса, покладеного у яслах, теж зміг стати свідком покори, ніжності й доброти.

Ялинка і вертеп на площі Святого Петра. Різдво 2018

Ввечері, 7 грудня 2018 р., відбулася інавгурація різдвяних символів, встановлених на площі Святого Петра: піщаного вертепу, виконаного згідно з традицією піщаних скульптур з Єзоло, та ялинки, що прибула з Доломітових Альп

Опубліковано Vatican News Субота, 8 грудня 2018 р.