ПАСТИРСЬКИЙ ЛИСТ ЄПИСКОПА ВІТАЛІЯ КРИВИЦЬКОГО НА ІІ НЕДІЛЮ АДВЕНТУ

День вдячності і молитов у намірах тих, хто підтримує Церкву в Україні
В цю неділю, як щороку, в усіх храмах Польщі збираються пожертви для фонду «Допомога Церкві на Сході». Завдяки цим пожертвуванням, а також пожертвам, які надійшли від фондів «Кірхе ін Нот», «Реновабіс» та інших організацій, багато храмів і каплиць в нашій дієцезії отримали літургійні шати, літургійний посуд, багато дітей з наших парафій могли виїхати на літній чи зимовий відпочинок. Також завдяки нашим Добродіям в нашій дієцезії побудовані нові храми та парафіяльні центри, а також було відремонтовано багато храмів, каплиць та інших церковних будівель.

Тому ми цю ІІ неділю Адвенту переживаємо як День вдячності і молитов за усіх, хто чи в Польщі, чи в інших країнах, підтримують своїми молитвами і пожертвами нашу Церкву в Україні.

Вдячність вважається матір’ю усіх чеснот. Також слово Євхаристія означає подяка. Це слово походить від грецького «Еucharysto», тобто «дякую». Вдячність має бути фундаментом, однак чи є ним насправді? У сучасному світі чеснота вдячності поступово зникає. Люди хочуть бути самодостатніми і ні від кого не залежати, отже, не бути нікому ні за що вдячними. І в цьому криється небезпека. Ніхто з нас не може бути самодостатнім, усі ми залежимо один від одного. Тим більше Церква в Україні не могла б нормально функціонувати без підтримки і допомоги ззовні.

Ми повинні бути вдячними насамперед Богу, котрий є Джерелом усякого добра, а також людям, які відкривають свої серця на потреби братів і сестер в усьому світі, особливо тим, хто обдарував нас, наші парафіяльні спільноти, подібно як Ісус Христос і Його Отець, безмежною, безкорисливою любов’ю. Ми маємо дякувати кожному, від кого досвідчили добро. Слово «дякую» нічого не коштує, а може багато зробити. Немає нічого простішого і легшого, а одночасно так важкого і дорогого, як вдячність. І вдячності маємо вчитися постійно.

Тому ми сьогодні хочемо виразити нашу вдячність тим, хто підтримує нашу Церкву в Україні і робимо це повною любові молитвою. Заносимо її за посередництвом Покровительки нашої Київсько-Житомирської Дієцезії Матері Божої Бердичівської, просячи Її, щоб випросила в Свого Сина потрібні благодаті для усіх наших Добродіїв і Жертводавців.

Свята Маріє, Матір безмежного Милосердя і Матір Божої благодаті! Покровителько нашої Київсько-Житомирської Дієцезії. Віддаємо під Твій захист усіх наших Добродіїв. Подивись, Матінко, на тих, хто духовно і матеріально підтримує Церкву в Україні. Заступайся за них і випроси у Господа, щоб обдарував їх щедро Своєю благодаттю і справжньою християнською радістю. А тих, хто відійшов у вічність – обдаруй радістю споглядати Твій Лик.

Під Твій захист прибігаємо, Пресвята Богородице Діво…

Віталій Кривицький SDB
Єпископ Київсько-Житомирський

Джерело: Київсько-Житомирська дієцезія