Близько трьох тисяч піших паломників прибули на урочистості до Бердичева

Близько трьох тисяч піших паломників прибули цього року на урочистості до Всеукраїнського санктуарія Матері Божої Святого Скапулярія у Бердичеві. Усіх прочан у бердичівському санктуарії вітали його настоятель отець Рафаїл Мишковський OCD і єпископ Віталій Кривицький, ординарій Київсько-Житомирської дієцезії.

Цього року у  перший день урочистостей до Бердичева прибули дванадцять паломницьких груп. Крім вірян з України, у них є паломники з багатьох країни Європи та світу. Найбільша група – близько 700 учасників – прийшла на чолі з єпископом Станіславом Широкорадюком: це Францисканське паломництво Шепетівка-Полонне. Дуже чисельними були також дві групи з Житомира, а також Подільське паломництво. Крім традиційних велосипедних паломництв з Харкова та Коростишева, вперше прибули до Бердичева, як велосипедне паломництво з Хмільника.

Урочисту Службу Божу на площі святого Йоана Павла ІІ очолив Голова Конференції Римсько-Католицьких єпископів в Україні, ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії Броніслав Бернацьки. Йому співслужили єпископ Віталій Кривицький, єпископ Леон Дубравський, єпископ Станіслав Широкорадюк, єпископ Радослав Змітрович та понад 100 священиків. Проповідь виголосив єпископ Віталій Кривицький.

Також взяли участь у літургії отець Кшиштоф Гурський  OCD, представник Краківської провінції Ордену Босих Кармелітів, а також босі кармеліти з Хорватії: провінціал Хорватської провінції отець Сречко Рімац OCD  та отець Златко Плетикосич OCD.  Також взяли участь у Службі Божої – Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Хорватія Аніца Джамич  та Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія Сильвія Хосефіна Кортес Мартін.

На завершення Служби Божої до паломників із подячним словом звернулися отець Рафаїл Мишковський OCD,  єпископи Віталій Кривицький та Леон Дубравський. Після Меси паломники розійшлися на нічліг.

Цілу ніч під покровом Богородиці Бердичівської тривало чування в намірах сімей України. Літургію опівночі очолив єпископ  Віталій Скомаровський

Максим Железницький
для Католицького Медіа Центру