У Всеукраїнському санктуарії Матері Божої Святого Скапулярія відбулися центральні відпустові урочистості Матері Божої Бердичівської

У неділю, 21 липня 2019 року, у Всеукраїнському санктуарії Матері Божої Святого Скапулярія відбулися центральні відпустові урочистості Матері Божої Бердичівської.

Цього року в урочистостях взяло участь понад десять тисяч паломників з України, Польщі, Молдови, Угорщини, США, Білорусі, Іспанії й Хорватії. У суботу до санктуарію прибули дванадцять груп паломників, із них три велосипедні: з Харкова, Хмільника й Коростишева. Вік наймолодшого учасника паломництва становив 9 місяців, а найстаршого – 82 роки.

О 8:00 Месу в храмі перед іконою очолив отець Кшиштоф Гурський, представник провінціала Краківської провінції Ордену Босих Кармелітів. Після Літургії на площі святого Йоана Павла ІІ паломники молилися Розарій. О 10:30 вони привітали головного гостя урочистості – архієпископа Томмасо Капуто, під пастирською опікою якого перебуває санктуарій Матері Божої в Помпеї (Італія).

Архієпископ Томмасо Капуто очолив центральну Службу Божу і виголосив проповідь. Співслужили з ним голова Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні та ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії єпископ Броніслав Бернацький, митрополит Львівський архієпископ Мечислав Мокшицький, ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький, ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії єпископ Станіслав Широкорадюк, ординарій Луцької дієцезії єпископ Віталій Скомаровський, ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії єпископ Леон Дубравський, єпископ-помічник Кам’янець-Подільський Радослав Змітрович, єпископ-помічник Львівський Едвард Кава, перший секретар Апостольської Нунціатури в Україні монсеньйор Йосеф Ґрек (представник Папи Римського Франциска) і понад 70 священників з України, Білорусі, Польщі й Хорватії.

У Месі також узяли участь вищі настоятелі господарів санктуарію – братів босих кармелітів. Краківську провінцію ордену репрезентували отець Кшиштоф Гурський OCD і делегат провінціала в Україні отець Юзеф Кухарчик OCD. До урочистостей приєдналися також провінціал Хорватської провінції отець Сречко Рімац OCD й отець Златко Плетикосич OCD, вікарії парафії в місті Спліт.

Під час Літургії вірні насамперед огортали молитвою сім’ї України, адже триває Рік святості подружжя та сім’ї. Молилися також про мир в Україні. Цього року в урочистій процесії ікону Матері Божої Бердичівської, як і попередні кілька років, несли українські військовослужбовці.

До урочистостей у Бердичеві долучилися представники влади – виконувач обов’язків голови Житомирської обласної державної адміністрації Ярослав Лагута й міський голова Бердичева Василь Мазур. Побували на святів Бердичеві також представники дипломатичних місій та іноземних делегацій: Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні Аніца Джамич, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанії Сильвія Хосефіна Кортес Мартін, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Сафін, маршалек Сейму Польщі Малгожата Гощевська, сенатор Ян Жарин, депутат Сейму Польщі Ян Дзедзічак, Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Даміан Цярцінський, Генеральний консул Республіки Польща в Іркутську (Росія) Кшиштоф Свідерек.

На завершення Літургії до вірних звернулися єпископ Броніслав Бернацький, архієпископ Мечислав Мокшицький і єпископ Леон Дубравський. Єпископ Броніслав Бернацький зачитав Акт присвячення України Непорочному Серцю Пресвятої Діви Марії. Також слово іще раз узяв архієпископ Томассо Капуто.

Настоятель бердичівської парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії та хранитель cанктуарію отець Рафаїл Мишковський OCD скерував слова подяки до всіх паломників, які прибули до Бердичева, а також до представників влади, офіційних делегацій, парафіян і благодійників за допомогу в організації та проведенні святкування.

З вітальним словом виступили маршалек Сейму Польщі Малгожата Гощевська та бердичівський міський голова Василь Мазур. Лист Президента Польщі Анджея Дуди зачитав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький.

Наприкінці Літургії наймолодші парафіяни подякували архієпископу Томассо Капуто та вручили йому квіти й образ Матері Божої Бердичівської. А після Меси всі охочі могли прийняти шату Марії – скапулярій, який накладали отці босі кармеліти, – поспілкуватися й помолитись у храмі біля ікони Матері Божої Святого Скапулярія.

Максим Железницький, Католицький Медіа Центр