КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА ПРОТИ ПРОВЕДЕННЯ ПОКАЗУ МОД У КИЇВСЬКОМУ ХРАМІ

Ординарій Київсько-Житомирської дієцезії, до якої належить київська парафія св. Миколая. Інформаційний ресурс “Обозреватель” опублікував листи Міністерства Культури до настоятеля парафії св. Миколая отця Андрія Рака ОМІ та генерального директора Національного будинку органної та камерної музики Стахурської Тетяни щодо сприяння у проведенні показу колекції одягу дизайнерки Серебрової, що має відбутись у лютому 2020 року у приміщенні святині. 

Свою ідею використання сакральної споруди для демонстрації колекції одягу дизайнерка підкріплює тенденціями “колаборації модної та релігійної естетики”, що набуває особливого поширення. Презентація одягу в стінах святині, на думку Серебрової, “стане символом нового осмислення зв’язку між традиційним та сучасним, духовним і тілесним, вічним і тимчасовим та, без сумніву, приверне увагу молоді до цієї культурної та архітектурної пам’ятки України”. У листі наводяться приклади подібних заходів у Лондоні, Парижі, церкві св. Варфоломея у Нью-Йорку.    

Ось як прокоментував ситуацію єпископ Віталій Кривицький SDB: “Ми вивчаємо ситуацію. Керівництво дому органної музики звернулося до настоятеля парафії о. Андрія Рака ОМІ з проханням про викладення своєї позиції щодо даного питання. Зрозуміло, що з нашої сторони схвалення такого заходу не буде. Ми проти цього! Посилання на подібні заходи у Нью-Йорку для нас не є переконливим аргументом. Храм св. Варфоломея – це єпископальна церква, яка, наприклад, уділяє шлюб гомосексуальним партнерствам. Храм це є святиня, яка не може використовуватись для справ світського характеру, таких як показ моди”, – підкреслив єпископ Кривицький.

Нагадуємо, що вже тривалий час спільнота вірян парафії св. Миколая, якій по праву належить цей храм, не може повноцінно розпоряджатись приміщенням святині. Сама споруда, як це видно неозброєним оком, перебуває у жалюгідному стані та потребує втручання фахівців, які допоможуть зберегти пам’ятку архітектури. На проблемний стан святині звертали увагу також представники дипкорпусу інших країн. Представник Святішого Отця Франциска в Україні, архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, висловив сподівання, що питання щодо власності храму та користування ним теперішній владі вдасться вирішити. Крім того, спільнота вірян Києва на чолі з пастирями неодноразово зверталася з проханням вжити конкретних заходів. Проте стан речей так і не змінився. 

Україна пережила період в історії, коли святині перетворювали у склади, спортивні школи та інші господарські чи технічні приміщення. Чи історія не повторюється?

Аліна Петраускайте, КМЦ