ПАРАФІЯЛЬНІ ОГОЛОШЕННЯ НА УРОЧИСТІСТЬ БОГОЯВЛЕННЯ ГОСПОДНЬОГО

Рік В, II тиждень псалтирі
Колір літургійних шат – білий

Літургійні читання:
Іс 60, 1-6
Еф 3, 2-3a. 5-6

Євангеліє:  Мт 2, 1-12

  1. Коли ж народився Ісус у Віфлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода, то ось мудреці прибули до Єрусалиму зо сходу,
  2. і питали: Де народжений Цар Юдейський? Бо на сході ми бачили зорю Його, і прибули поклонитись Йому.
  3. І, як зачув це цар Ірод, занепокоївся, і з ним увесь Єрусалим.
  4. І, зібравши всіх первосвящеників і книжників людських, він випитував у них, де має Христос народитись?
  5. Вони ж відказали йому: У Віфлеємі Юдейськім, бо в пророка написано так:
  6. І ти, Віфлеєме, земле Юдина, не менший нічим між осадами Юдиними, бо з тебе з’явиться Вождь, що буде Він пасти народ Мій ізраїльський.
  7. Тоді Ірод покликав таємно отих мудреців, і докладно випитував їх про час, коли з’явилась зоря.
  8. І він відіслав їх до Віфлеєму, говорячи: Ідіть, і пильно розвідайтеся про Дитятко; а як знайдете, сповістіть мене, щоб і я міг піти й поклонитись Йому.
  9. Вони ж царя вислухали й відійшли. І ось зоря, що на сході вони її бачили, ішла перед ними, аж прийшла й стала зверху, де Дитятко було.
  10. А бачивши зорю, вони надзвичайно зраділи.
  11. І, ввійшовши до дому, знайшли там Дитятко з Марією, Його матір’ю. І вони впали ницьма, і вклонились Йому. І, відчинивши скарбниці свої, піднесли Йому свої дари: золото, ладан та смирну.
  12. А вві сні остережені, щоб не вертатись до Ірода, відійшли вони іншим шляхом до своєї землі.

Сьогодні (06.01.2019 р.) – Урочистість Богоявлення Господнього (Епіфанії). За традицією в цей день освячують воду. Від кінця середньовіччя на згадку про дари Мудреців також освячують золото (що жертвується на храм), кадило та миро. Пізніше додалось ще освячення крейди, котрою батько родини або священик позначають двері з нагоди коляди. Освячення відбуватимуться після кожної Божої Служби.

Також сьогодні – перша неділя місяця, тому після св. Мес о 1000 та 1300 відбуватиметься виставлення Пресвятих Дарів та Літанія до Пресвятого Імені Ісуса. Також після св. Мес відбуватиметься благословення дітей.

Наступна неділя (13.01.2019 р.) – Урочистість Хрещення Господнього. В цей день відбудеться освячення води.

Сьогодні усі ті, котрі дотримуються Юліанського календаря (православні та греко-католики України) святкуватимуть Святвечір, а завтра – Різдво Христове. Щиро вітаємо наших братів і сестер в Господі з цією Урочистістю, бажаємо щедрих благодатей від Новонародженого Спасителя та єднаємось з ними у молитвах!

Нагадуємо, що зараз тривають Коленди – пастирські відвідини Ваших домівок священиками нашої парафії. Ще є можливість записатись на такі відвідини, залишивши свою адресу та контактний телефон. З приводу цього питання просимо звертатись в сакристію!