Резолюція Круглого столу щодо становлення справедливості в Україні

РЕЗОЛЮЦІЯ
Круглого столу представників
Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій
та Громадської ради доброчесності
«СТАНОВЛЕННЯ СПРАВЕДЛИВОСТІ В УКРАЇНІ»,

який відбувся 26 вересня 2019 року в Києві

Ми, учасники Круглого столу від Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) – однієї з найбільших інституцій громадянського суспільства України, Громадської ради доброчесності – громадського органу, що утверджує етичні стандарти і моральні цінності в суддівському корпусі, та запрошені експерти, турбуючись про справедливість як основу громадянської злагоди на землі України, висловлюємо своє занепокоєння станом захисту прав і свобод людини українськими судами та суддями.

У своєму зверненні до Президента і Уряду у травні 2016 року ВРЦіРО закликала владу забезпечити здійснення правосуддя та справедливість, гарантовані Конституцією України. Відтоді минуло три роки, але голос релігійної спільноти України не було почуто.

Однак переконані, що справедливість була і буде основою співжиття в демократичному суспільстві. Забезпечувати справедливість в сучасних державах покликані, насамперед, суди на засадах верховенства права. Водночас зробити це належним чином суди можуть тільки будучи незалежними – і від Президента, і від Парламенту, і від Уряду, і від органів прокуратури. Самостійність судової влади, поруч із владою законодавчою і виконавчою, та недопущення узурпації влади є гарантією сталого демократичного розвитку України.

З жалем змушені констатувати, що розпочата у 2016 році судова реформа мала лише частковий результат, адже сьогодні рівень довіри українців до суду є одним із найнижчих в суспільстві і становить трохи більше 11%.

Цьому сприяють не лише несправедливі рішення, а й сумнівна доброчесність багатьох суддів та членів їхніх родин, показова розкіш, а також участь у численних корупційних скандалах та зв’язках з політиками. Підсилює негативне ставлення суспільства зволікання уповноважених органів із притягненням суддів до відповідальності, навіть після особливо резонансних випадків зловживань.

Така ситуація, на наше переконання, завдає удару по незалежності та справедливості суду і не гарантує дотримання прав та свобод громадян України.

Особливо непокоїть те, що відповідальні за втілення реформи органи суддівського врядування ігнорують застереження громадськості та залишають на посадах суддів, щодо доброчесності яких є не спростовані сумніви.

У 2016 році Україна отримала шанс повернути довіру громадян до правосуддя: політична влада проголосила судову реформу однією з найважливіших та декларувала дотримання міжнародних рекомендацій і стандартів для її впровадження. Суддівська доброчесність, як мірило професійності, стала вимогою Конституції, а для контролю за дотриманням цього стандарту було створено Громадську раду доброчесності.

Представники від Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій схвалюють та підтримують діяльність Громадської ради доброчесності, а також визнають важливість її практики для українського суспільства. Як очільники і представники Церков і релігійних організацій України висловлюємо високу оцінку критеріям, що їх застосовує Громадська рада доброчесності, аналізуючи та перевіряючи українських суддів.

Переконані, що лише доброчесні судді, які в своїй роботі і повсякденному житті керуються незалежністю, неупередженістю, чесністю та непідкупністю, старанно й віддано дотримуються етичних норм, здатні забезпечувати верховенство права.

Зараз, коли Україна вдруге отримала шанс на утвердження справедливого суду, вважаємо нагальним зберегти та посилити роль моральних авторитетів і Громадської ради доброчесності для утвердження справедливості та повернення довіри до українського правосуддя.

Вітаємо намагання нового Президента і Парламенту оновити органи суддівського врядування та сподіваємось, що результатом судової реформи стане, передусім, справжнє та докорінне оновлення відповідальних за її втілення органів авторитетними людьми з бездоганною репутацією.

Вважаємо за необхідне залучити до формування органів врядування громадськість і міжнародних експертів, а також оцінювати кандидатів згідно з розробленими Громадською радою доброчесності індикаторами на основі Бангалорських принципів поведінки суддів. Пропонуємо також враховувати під час оцінювання суддів такі важливі для розбудови держави засади суспільної моралі.

Переконані, що без доброчесного суддівського корпусу становлення справедливості в Україні неможливе.

Також наполегливо закликаємо не лише владу, а й суддів і співгромадян керуватись у своєму повсякденному житті моральними цінностями та бути толерантними і милосердними між собою.

Як представники громадянського суспільства та очільники і представники основних Церков і релігійних організацій України, висловлюємо рішучу готовність до діалогу й співпраці з українською владою і суддівським корпусом України. Підтверджуємо спільну готовність й надалі робити свій внесок в утвердження справедливості.