Вігілія Неділі Божого Слова. Молитва під проводом Апостольського Нунція в Україні

Серцем целебрації, що відбулась у суботу, 25 січня, у київській конкатедрі було Боже Слово. Саме так розпочалось відзначення Неділі Божого Слова. Спільнота Святого Егідія запросила всіх охочих взяти участь у молитві та роздумах про Слово Боже у нашому житті як християн. Целебрацію очолив Апостольський нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Ґуджеротті.

Молитва була переплетена псалмами та співами, урочисто було внесено Євангеліарій, з якого було зачитано фрагмент Євангелії (Мт 4, 12-23). Після цього архієпископ Ґуджеротті виголосив проповідь. Він звернув увагу на те, що для християн Боже Слово, це не лише книга, де записано те, що Бог хотів сказати людині, а передусім, це – Ісус Христос, Який названий Божим Словом.

Для християн важливо не лише слухати Боже Слово під час читання, а й “переживати” його, бажати “взяти” його до свого життя. “Не намагаймося бути науковцями щодо Біблії, а будьмо співрозмовниками з Отцем”, – заохотив нунцій. Також він підкреслив, що під час наших суперечок щодо перекладів та пояснень окремих слів у текстах збільшується кількість поділів, а Жива Особа Христа залишається осторонь, ми концентруємось лише на книзі.

Архієпископ Клаудіо також пригадав, що живе Боже життя передається нам у Божому Слові. Якщо ми від нього відходимо, то стаємо байдужі, слабкі. Боже Слово, натомість, забирає безнадію, показує нові дороги. “У листах св. Йоана ми читаємо, що Бог є Любов. Бажаю, аби слухаючи це Слово в Україні, у цьому місці, у цій ситуації, ми розуміли, що значить Божа любов, таким чином Боже Слово змінить дійсність так само, як Боже Слово стало Тілом”, – зазначив Ґуджеротті.

Після проповіді була занесена молитва у різних намірах люду та Церкви. На завершення присутні віддалися під опіку Богородиці молячись антифону “Під Твою милість прибігаємо” та молитву “Отче наш”. Завершальною була молитва архієпископа Ґуджеротті, аби “Слово Боже залишилось в нас, дало життя і змінило нас”.

Спільнота Святого Егідія була заснована у Римі 1968 року. Її діяльність має на меті поширення ідеалів Євангелія, допомагати потребуючим та долати різноманітні поділи в суспільстві.


Аліна Петраускайте, КМЦ