Чому Німецька синодальна дорога суперечить вченню Церкви?

КОМІСІЯ У СПРАВАХ ДУШПАСТИРСТВА РОДИН ПРИ КОНФЕРЕНЦІЇ ЄПИСКОПАТУ УКРАЇНИ ПИШЕ КОМІСІЇ У СПРАВАХ ДУШПАСТИРСТВА РОДИН ПРИ ЄПИСКОПАТІ НІМЕЧЧИНИ.

«Синодальний шлях», спільний проєкт єпископів і мирян, офіційно розпочався в першу Неділю Адвенту 2019 символічним запаленням свічок у багатьох храмах Німеччини. Про необхідність цієї ініціативи вирішила Конференція Німецьких Єпископів в березні 2019 року. Відкриваючи «Синодальний Шлях», очільник Німецького Єпископату, кардинал Рейнхард Маркс разом з головою Центрального Комітету Католиків Німеччини (ZdK) Томасом Стенбергом у спільному посланні, розісланому до всіх парафій Німеччини, закликали католиків Німеччини до відкритої дискусії на тему майбутнього Церкви: «Запрошуємо також тих з Вас, які переживають труднощі з вірою і з Церквою, тих, котрі втратили довіру, і які знаходяться на шляху пошуків. Запрошуємо вирушити синодальним шляхом у свободу і різноманіття».

У зв’язку з початком вищезгаданого проєкту, було приготовлено чотири робочі документи, які стосуються влади і її розподілу, сексуальної моральності, форми священицького життя, а також ролі жінок в церковному й адміністративному служінні. Перша тема стосується певної напруги між навчанням і практикою Церкви, а також «між способом звершення влади в Церкві і стандартами плюралістичного суспільства в демократичній державі права». Форум на тему сексуальної моральності мав би віднестися до різниць між навчанням Церкви і практикою у цій царині.

В листі з 4 вересня 2019 року, адресованого до кардинала Рейнхарда Маркса, Префект Конгрегації у справах Єпископів, кардинал Марк Уелле ствердив, що плани Синодальної Асамблеї мають бути згідними з вказівками папи Франциска, виданими 29 червня 2019 року, в яких сказано, що синод в Німеччині не може змінювати навчання чи дисципліну Вселенської Церкви. До листа кардинала Уелле була додана правна оцінка синодального статуту, підписана очільником Папської Ради у справах інтерпретації текстів Права архієпископом Філіппо Іанонеґо. Документ звертає увагу на те, що плани німецьких єпископів порушують канонічні норми і в своїй суті направлені до змін загальних норм і церковної доктрини. Коментуючи чотири ключові теми синоду, архієпископ Іанноне зауважив, що вони «стосуються не лише Церкви в Німеччині, але і всієї Вселенської Церкви, а тому, окрім невеличких винятків, не можуть бути предметом засідань і рішень локальної Церкви без порушення того, що уже виразив Святіший Отець у своєму листі».

Перші акорди Синодального шляху не можуть не занепокоїти. В прес-релізі Архієпископа Гайнера Коха (№205) на тему «Сексуальність людини» сказано:

«Необхідна ґрунтовна дискусія, підкріплена гуманітарними науками та теологією. Комісія з питань шлюбу та сім’ї Конференції єпископів Німеччини провела консультацію спеціалістів на тему «Сексуальність людини: як вести науково-теологічну дискусію і церковне оцінювання» 4 грудня 2019 р. у Берліні.

Голова Комісії у справах душпастирства родин, архієпископ Гайнер Кох, підкреслив, що Синодальний шлях повинен розпочатися без упереджень і без попередньо усталених позицій, і в жодному разі не можна оминати науки. Панує згода в тому, що людська сексуальність огортає вимір статевого потягу, репродукції і відносин. А також, що сексуальні преференції людини виражаються в період дозрівання і закладають гетеросексуальну або гомосексуальну орієнтацію. Обидві належать до нормальних форм сексуальних предиспозицій, які не можуть або не повинні змінюватися при допомозі якоїсь специфічної соціалізації. В роздумах Церкви це означає, що потрібно відкинути будь-які форми дискримінації гомосексуальних осіб, оскільки від давнього часу цього вимагає учительський уряд, а папа Франциск виразно це підкреслив у пост-синодальному посланні Amoris laetitia. Залишається контроверсійним питання, чи заборона гомосексуальних практик, якої дотримувався Вчительський Уряд Церкви, може бути погоджена з сучасною епохою, а також питання про допустимість застосування штучних засобів контрацепції в подружжі і в поза подружніх зв’язках».

Вищезгадані висновки німецької Комісії були опубліковані в інтернет ресурсах Німеччини, а також потрапили до деяких українських медій, що спричинило багато сум’яття в серцях наших вірян. У зв’язку з цим Комісія у справах душпастирства родин при Конференції Єпископів Римсько – Католицької Церкви в Україні, йдучи по лінії листа кардинала Марка Уелле, звернулася до Комісії у справах душпастирства родин Єпископату Німеччини та виразила своє занепокоєння згаданим фактом. Лист Комісії написаний в дусі братерської любові, але одночасно братнього напоумлення і заохотою дотримуватися Істини об’явленої на сторінках Святого Писання, вірно утриваленій в творах Отців Церкви та в документах Учительського Уряду Церкви. В Листі підкреслено незмінність Навчання Церкви, а також німецькій Комісії було запропоновано науковий аналіз, спеціально підготовлений експертами у цій царині.
Більше на тему самого Листа можна прочитати в інтерв’ю з Єпископом Радославом Змітровичем, Головою Комісії у справах душпастирства родин при Конференції Єпископату України.

Джерело: Родина